Periodic pleit voor universele toegang tot sanitaire producten.

Voor iedereen overal, net als toiletpapier.

In Nederland heeft 1 op de 10 vrouwen elke maand geen toegang tot geschikte maandverbandproducten.

Dit verschijnsel wordt ook wel "menstruatiearmoede" genoemd.

Wat is menstruatiearmoede precies?

Menstruatiearmoede is het feit dat iemand geen toegang heeft tot menstruatieproducten, adequate hygiënefaciliteiten en voorlichting over menstruatie. Het kan grote ongemakken veroorzaken voor degenen die het ervaren, en leiden tot afwezigheid op school of op het werk. Zo meldde 20% van de tieners in Nederland dat zij spijbelden vanwege hun menstruatie.

Waarom heb ik nog nooit van menstruatiearmoede gehoord?

Tot op de dag van vandaag zijn menstruatie en menstruele hygiëne taboe-onderwerpen. Menstruaties worden gestigmatiseerd en als vies en beschamend beschouwd. Daarom voelen velen die door menstruatiearmoede worden getroffen, zich niet in staat om over deze kwestie te praten. Dit maakt van menstruatiearmoede een stilzwijgend probleem op maatschappelijk niveau.

Hoe pak je menstruatiearmoede aan?

Om het probleem bij de wortel aan te pakken, is het belangrijk dat scholen en gemeenschapscentra gratis menstruatieproducten aanbieden. Het is ook belangrijk om het maatschappelijke stigma rond menstruatie aan te pakken. Het tonen van menstruatieproducten in huis, op het werk, in bars, cafés enz. helpt bij de normalisering ervan!

Hoe helpt Periodic menstruatiearmoede te voorkomen?

Door te pleiten voor veranderingen in de wet, het verplichten van menstruatieproducten op scholen.

Periodic werkt samen met lokale schoolbesturen om proefprojecten te starten met dispensers voor maandverbandproducten in schoolbadkamers, die toegankelijk zijn voor alle leerlingen. Daarnaast werkt Periodic samen met Nederlandse juristen en politici en hoopt zij op een mandaat voor maandverbandproducten op alle scholen in Nederland.

Door de MenstruMap te delen, een openbare kaart met locaties waar gratis menstruatieproducten verkrijgbaar zijn.

Het Periodic-team heeft een Google Maps add-on gemaakt waarop bars, restaurants en andere openbare gelegenheden te zien zijn die gratis menstruatieproducten aanbieden. De kaart bevat locaties in Nederland, maar ook in heel Europa.

Door het voeren van een sociale bewustmakingscampagne, het verspreiden van periodeproducten in bars en restaurants.

Periodic gelooft dat sociale verandering komt met bewustwording. Het team voert gesprekken met mensen die verandering teweegbrengen en verspreidt menstruatieproducten in bars en restaurants om ze te normaliseren in alle omgevingen van het openbare leven.